Пјесничка светковина у Вуковој постојбини

У Шавнику је, у петак 27. јула 2018,  одржана манифестација Међународни пјеснички фестивал „Стиховез код Вука“, посвећен Вуку Стефановићу Караџићу, а поводом обиљежавања значајних јубилеја – 150 година од његове смрти, 200 година од објављивања Српског рјечника и 30 година Вукове задужбине.
 

У име организатора, Удружења књижевника Црне Горе и Књижевне задруге Српског националног савјета, те у своје лично име, учеснике манифестације, госте и публику, поздравио је пјесник Војислав Караџић.
„Поздрављам пјеснике, који су се поново одазвали на наш позив и који доказују неузалудност одржавања ове манифестације, пјесничког окупа који поприма обрисе препознатљивог Међународног пјесничког фестивала и то у тренутку када славимо значајне датуме и обиљежавамо јубилеје – 150 година од смрти ненадмашне личности наше културе и националног духа, реформатора српског језика – Вука Стефановића Караџића, 200 година од објављивања његовог Српског рјечника и 30 година Вукове задужбине“.
„Овдје крај Вуковог извора у коме је, како би рекао Миро Вуксановић, само једна вода, по једанаести пут, палимо ватрице поезије, дишући пуним плућима српским језиком, језиком који ће, у Бога се надам, издржати ударце невремена, језиком  на коме су написани највећи споменици – илуминисано Мирослављево јеванђеље и Горски вијенац“, рекао је Караџић.
По ријечима Новице Ђурића, предсједника УКЦГ Вук је свијету подарио најсавршенију азбуку, а нас уазбучио као народ.
„Умјесто да смо му захвални, да не дамо да се затре његово име и наша ћирилица на којој су штампана највећа дјела у историји Црне Горе, данас се на Вука гледа са сумњом. Постао је некакво сумњиво лице у новијој Црној Гори, али вјерујем да неће дуго бити тако. Ови сусрети су шанса и прилика да од заборава отргнемо све оно што нам је свето“, поручио је Ђурић.
Овом приликом, у име УКЦГ, Ђурић је уручио Повеље: руском писцу Олегу Борисовичу Мраморнову, преводиоцу Његоша и „Луче микрокозма“ на руски језик, који се потврдио и као пјесник, историчар књижевности, критичар, пјеснику Војиславу Караџићу, који је вишегодишњи организатор сусрета пјесника у Вуковој постојбини. Исто признање додијељено је и Арсену Аркадјевичу Мелитоњану, предсједнику Савеза писаца Русије 21. вијека.  
Публика је имала прилику да чује стихове двадесетак пјесника из Србије, Црне Горе и Русије: Милице Бакрач, Љубисава Бјелића, Ђорђа Брујића, Будимира Дубака, Наода Вуковића, Новице Ђурића, Војислава Караџића, Николине Ћеранић, Чеда Ковачевића, Андрије Маркуша, Миљана Николића, Наде Павићевић, Перивоја Поповића, Веселина Ракчевића, Слободана Чуровића, Миљана Ћеранића, Светлане Тодоровић, те гуслара Славка Јекнића. Вече је употпунио хумориста Баћко Милачић.

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva