Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Шудикова

У шесту недјељу по Педесетници, на празник Свете мученице Февроније, 8. јула 2018, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Шудикова.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Шудикова

Саслуживало је свештенство беранског намјесништва и монаштво манастира Ђурђеви Ступови, уз молитвено учешће вјерног народа.
У литургијској проповједи Преосвећени Епископ Јоаникије говорио је о Светом Јовану Крститељу, чије Рођење је наша Света Црква прославила дан раније.

Владика је указао на дубину значење ријечи Претеча, којом се назива Свети Јован Крститељ.

„Свети Јован претходио је Господу и по томе је назван Претеча, али, није само то у питању, јер и многи други пророци били су прије Христа, изображавали су Његову свету службу ријечју и дјелима, међутим, нико се није удостојио да буде назван Претечом“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Свети Јован, додао је Епископ Јоаникије, још у утроби своје мајке, обрадовао се Христу Господу, Чију божанску природу је открио ријечима: Иде за мном Онај Који прије мене бјеше. Његова мајка Света Јелисавета је, приликом сусрета са Пресветом Дјевом Богородицом, која је затрудњела дејством и силом Светог Духа, узвикнула: Откуда то да мати Господа Бога мојега дође к мени.

„Многи тумачи говоре да је сам Свети Јован, који је заиграо у утроби своје мајке, кроз њена уста прославио оваплоћеног Бога и Пресвету Дјеву Богородицу. И тада је Свети Јован вршио службу Претече. А касније, када је почео да проповједа Јеванђеље, нешто мало прије Христове проповједи, говорио је да излази да поравна путеве Ономе Који за њим иде, Коме он није достојан одвезати свеза на обући Његовој“.    

„Проповјед Светог Јована је, заправо, скраћено Јеванђеље, али толико сагласна са Христовом проповједи да је не можемо ни разликовати. То је једна иста проповјед, надахнута Духом Светим Божјим истинитим, свесилним, животоворним, с тим што је Свети Јован, ипак, био само човјек, иако назван највећим од жене рођених, а Господ Исус Христос је био богочовјек“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Када је, гледајући Христа како долази, узвикнуо: Гле, јагње Божје које узима на себе гријехе свијета, Свети Јован је у кратком, нагласио је Преосвећени владика Јоаникије, рекао све оно што ће Господ учинити ради нас и ради нашег спасења.

„Он је открио Христа Који себе приноси на жртву, као јагње које иде на заклање, да би нас својом живоносном крвљу искупио и све увео у своје бесконачно Царство. Он се био уподобио Јагњету Божјем до те мјере да је на тако изричит, језгровит, истинит начин могао открити оно што је најважније у Христовом дјелу, а које ће тек бити“, казао је Владика.   

Свети Јован се уподобио Јагњету Божјем Које иде на заклање, у свему што, по Владикиним ријечима, потврђује начин на који је пострадао за правду Божју.

„Оног безбожног Ирода, који је скрнавио закон брака, прозвао је јавно, пред свима и за то је платио главом. Није он Ирода прозвао само због његовог гријеха, сваки човјек носи свој гријех, али онај који је на челу народа, ако гријеши, развраћа цио народ. Свети Јован Крститељ је положио главу за цио свој народ, заправо, за цијело човјечанство“.

„Сви људи су склони да гријеше, али док год има људи који могу послужити као примјер, као што је Свети Јован Крститељ, многи праведници и мученици су следовали њему и на такав начин, следујући Светом Јовану Претечи и Крститељу, они су следовали Господу. Свети Јован је следовао Господу у свему и био удостојен да буде назван не само Крститељем, него и Претечом Господњим. Он је прије Христа пострадао и у томе био Христов Претеча“, закључио је у свом надахнутом архипастирском слову Његово Преосвештенство Владика Јоаникије.  

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva