Литургија на празник Пресвете Богородице Тројеручице

Празник посвећен Икони Пресвете Богородице Тројеручице и спомену Преподобног  Михаила Малеина молитвено је прослављен, у сриједу 25. јула 2018, у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке – Ђурђевим Ступовима, у којем се, благословом Преосвећеног Епископа Јоаникија, од скоро налази вјерна копија ове наше Чудотворне Иконе.

Литургија на празник Пресвете Богородице Тројеручице

Поводом празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у Манастиру је служено свечано бденије, а на сам празник Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Епископу је саслуживало свештенство беранског намјесништва и свештеномонаштво Манастира са којима и гостујући свештенослужитељ архимандрит Константин из манастира Кутлумуша са Свете Горе.

Празник Пресвете Богородице Тројеручице сабраном народу честитао је Владика Јоаникије, говорећи о поштовању Икона Пресвете Богородице у нашем народу и установљењу њеног празника, који је, по Владикиним ријечима, заправо, још један празник Богородице.  
„Славимо Бога Који, молитвама и посредством Пресвете Дјеве Богородице, а посредством Њене Чудотворне Иконе, излива своју милост и благодат. Једна од Чудотворних икона, међу многима, али једна од најпознатијих, је, управо, Икона Пресвете Богородице Тројеручице, која има чудесну историју. Безбројна чудеса, исцјељења, просвећења, Божје милости и благодати догодила су се преко ове Иконе, заштитнице манастира Хиландара и Свете Горе Атонске“, казао је Његово Преосвештенство.

Подсјећајући на историју настанка Иконе Пресвете Богородице Тројеручице Владика је рекао да су за њу везане велике личности - Свети Јован Дамаскин, један од највећих и најпоштованијих теолога кроз сва времена хришћанске историје и Свети Отац наш Сава први Српски архиепископ, као и данашњи светитељ Преподобни  Михаило Малеин.

„Знамо како су се догодила чудеса када су иконоборци подваљивали Светом Јовану Дамаскину, оптужујући га код једног од исламских моћника да ради против њега. То је било братско подметање и завист која је најотровнија. Свети Јован је потпуно невин кажњен одсијецањем руке, а он се помолио пред овом светом Иконом и Пресвета Богородица га је исцијелила“, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Он је додао да велику знаменитост представља и догађај везан за Светог Саву, приликом његовог доласка у манастир Светог Саве Освећеног, гдје су се догодила изузетна знамења и чудеса са штапом Светог Саве Освећеног и Иконом Пресвете Богородице Тројеручице.

„Тамошњи монаси су били сачували древно предње и пророштво Преподобног Саве Освећеног када дође неки принц са западних страна, а ми смо запад у односу на Јерусалим, да му се поклони патерица Преподобног Саве Освећеног и Икона Пресвете Богородице Тројеручице. Догодила су се знамења, тако су монаси препознали да је то тај принц и да пророштво и заповијест Светог Саве треба испунити. Тада је Свети Сава преузео као Божански дар Икону Пресвете Богородице Тројеручице, донио је у Србију, касније се она, на чудесан начин, обрела у манастиру Хиландару, на Светој Гори Атонској је његова патерица и то је наша веза са великом Лавром Светог Саве Освећеног, са Светом земљом, Светим градом Јерусалимом, можда, једна од првих, најзнаменитијих, најстаријих веза кроз сва времена“, нагласио је Владика.

Поучавао је да се празник кончине Преподобног Михаила Малеина, чије име се налази у служби Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, поклапа са празновањем Пресвете Дјеве Богородице Хиландарске Тројеручице.

„Свети Михаило Малеин, знаменитог рода, византијски племић, прославио се молитвом, постом, уздржањем, тихошћу, скромношћу и удостојио да буде духовни родитељ најпознатијем атонском монаху Светом Атанасију Великом атонском. Његов ученик је толико познат да треба прославити и његовог учитеља, духовног оца. На такав начин син се духовни слави кроз свог учитеља и учитељ кроз свог сина, као што се и на Небу Бог Отац прославља кроз Сина и Син се прославља кроз Оца и од Оца. Дух Свети све то укрепљује и оснажује“.
„Тако и ова Пресвета Богородица Тројеручица, знаменита, која са своје двије руке држи свог сина у наручју и његује га, тиме свједочи оваплоћење, домострој Божански спасења цијелог рода људског, а својом трећом руком штити нас од искушења, болести, пожара, свађа, мири завађене, враћа заблудјеле и грешнике из паклених стања у рајско осјећање и стање“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.  

Благодат Пресвете Богородице хиландарске, нагласио је Владика,   распростире се не само над манастиром Хиландаром, него над цијелом васељеном. Манастир Ђурђеви Ступови добио је, недавно, залагањем и љубављу Беранца Милоша Пантовића, који живи у Чикагу, овај изузетан дар, благодат и част - вјерну копију Чудотворне Иконе Пресвете Богородице Тројеручице хиландарске.

У присуству вјерног народа освештан је и преломљен славски колач, поводом имендана оца Михаила, новог монаха манастира Ђурђеви Ступови.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva