Свечано налагање бадњака испред Саборног храма у Никшићу

Радујући се и чекајући наступајући празник Рођења Богомладенца Христа, велики број Никшићана сабрао се, и ове године, на Бадње вече, у недјељу 6. јануара 2019, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Свечано налагање бадњака испред Саборног храма у Никшићу

Након празничног божићњег Вечерњег, свештенство је благосиљало и освештало бадњаке, које су, у присуству бројног народа, традиционално налагали на платоу испред Храма.

Вјерницима се обратио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, који је казао да нас, на свето Бадње вече, грије витлејемска ватра. Ватре које палимо, налажући бадњаке, истакао је он, узели смо са огњишта Витлејемске пећине.
„Пренијели смо их широм шара земаљског да се грије свака душа Божја, сваки човјек, свака травка, животиња, да се грије васељена од ватре Божје, ватре Богомладенца Христа, јер кад ложимо бадњак гријемо ону пећину Витлејемску од које се, онда, ми гријемо у овом животу, а и у животу вјечном“.

„Даће Бог да се, увијек, окупљамо око наших цркава и манастира, да ова ватра грије наше домове, наше породице, наша села, градове и племена, јер је ово једини, истински огањ љубави који можемо да носимо у себи. А, прије свега, да се од ове ватре угрије наше срце, наша душа, наше биће и онда да свједочимо да смо слуге Божје, слуге Богомладенца, Који нас је научио да волимо сваког човјека“, рекао је свештеник Јокић.

Нагласио је да је Господ са Небеса сишао на земљу да нам покаже колику љубав има према нама, да и нас научи да волимо.
„Да од ове ватре одемо и да не носимо мржњу ма према коме. Да од ове ватре одемо и да опростимо свакоме ко нам је било шта нажао учинио. Да од ове ватре одемо, вечерас, и затражимо опроштај ако смо некога увиједили, јер ћемо тада бити Божји. Ако то не урадимо онда нећемо унијети Богомладенца у наше домове, џаба нам сви обичаји, џаба нам све, ако не опростимо, ако се не измиримо данас Божанском љубављу“, поручио је, између осталог, протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Одржан је свечани празнични програм.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva