Да се мирбожамо, једни друге загрлимо, опростимо неспоразуме у име Рођења Христовог

Централно налагање бадњака у Епархији будимљанско-никшићкој, свечано и свенародно, обављено код манастира Ђурђеви Ступови. Бадњаке је, са бројним свештенством и монаштвом, у присуству више хиљада вјерника из Берана и Васојевића, на Бадње вече, у недјељу 6. јануара 2019, благосиљао и освештао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Да се мирбожамо, једни друге загрлимо, опростимо неспоразуме у име Рођења Христовог

Вјерном народу, који се, на овај свети празнични дан, традиционално, сабира у древној немањићкој светињи да дочека темељ свих празника - Рођење Богомладенца Христа, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, поздрављајући радосним поздравом Мир Божји, Христос се роди!

„Прослављамо Рождество Христово, рођење Спаситеља нашег Који се оваплотио силом Духа Светог од Марије Дјеве, рођен у пећини Витлејемској, положен у сточне јасле да би примио наше смирење, наше немоћи, обукао се у нашу немоћ да би нас својом божанском силом обновио, уздигао, очистио, просветио. Анђели небески прослављају Његово рођење узвишеном пјесмом: Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља“, рекао је Владика.

И ми на земљи, додао је он, придружујемо се тој анђелској, божанској пјесми и заједно са анђелима небеским прослављамо Рођење Христово.

„Овај догађај радује Небо и земљу, анђеле и људе, старце и дјецу, обузима све нас који се сабирамо око бадњака које налажемо у славу Његовог рођења. Ово је дивни народни обичај, који је благословио Свети Отац наш Сава Српски, да налажемо српске бадњаке, као што се то, увијек, радило, пјевало и славило. И ми тако славимо, налажемо бадњаке и мирбожамо се, миримо, једни друге грлимо, опраштамо, превазилазимо наше неспоразуме у име Рођења Христовог“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Христос донесе људима на земљи мир, радост, срећу, Божићна радост нека уђе у све домове, сваку душу, сваку породицу, поручио је Владика.

„Да наш живот испуни новим, Божанским смислом, Божанским животом, Божанским дјелима, јер рођење Христово осмишљава цио наш живот. Бог Који се оваплотио, ушао је у наше животе, у нашу историју, у историју овог свијета, Он обнавља лице Неба и земље, сједињује људе и анђеле у љубави, даје нам снаге да љубимо Бога и једни друге“.

„То је основна порука данашњег празника – да љубимо Бога Који је дошао ради нас и ради нашег спасења у овај свијет и да љубимо једни друге“, нагласио је  он.

Благосиљајући сабрани народ, нарочито дјецу и омладину, Владика је пожелио да млади нараштаји иду путем Божјим и буду испуњени вјером, љубављу и добротом, израстајући у праве људе на радост свом народу и отаџбини.

„Нека Богомладенац Христос да свима нама снаге да идемо путем Божјим, путем добрих дјела, милосрђа, праштања, доброте, мира. Нека да снаге и одговорности младом нараштају да се, на вријеме, жене и удају, породице да формирају, дјеца да се рађају, васпитавају у светој вјери православној, да буду добри људи, да донесу радост својим родитељима, свом народу и својој Цркви светој, напаћеној“.

„Да нас обнови Богомладенац Христос Његовим новинама Небеским, Божанским и људским, јер све што је Његово Божанско оваплоћењем Христовим постало је и човјечанско, наше. Да се преобразимо, да ум свој уздигнемо ка Богу и ка Небу, ка Богомладенцу Христу, Који је дошао међу нас и изједначио се са нама, да нас уздигне, усинови Богу живоме, да нас међусобно сједини у љубави и доброти“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника одржан је пригодан културно-уметнички програм. Свенародно славље, којем је присуствовао и предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић са сарадницима, завршено је величанственим ватрометом. 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva