Епископ Јоаникије освештао бадњаке пред Саборним храмом у Бијелом Пољу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је и благосиљао са свештенством Епархије, на Бадње вече, у недјељу 6. јануара 2019, бадњаке пред Саборним храмом Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.

Епископ Јоаникије освештао бадњаке пред Саборним храмом у Бијелом Пољу

„Срећно и благословено Бадње вече, драга браћо и сестре. Честитам вам Рођење Богомладенца и Спаситеља нашег Исуса Христа, Сина Божјег Који је савио Небеса и сишао, примио људску природу од Пресвете Дјеве Богородице и појавио се међу нама, као што пјевамо у црквеним химнама, дијете младо, превјечни Бог“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије, обраћајући се величанственом сабрању вјерног народа пред бјелопољским Саборним храмом, након службе освећења бадњака.

„Рођење Богомладенца Христа слави Небо и земља, Небо и земља се обнављају Његовим новинама, анђели на Небесима пјевају узвишену химну: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља, прослављају Његову славу на Небесима, која дотиче и нас овдје на земљи, и обједињује нас људе са анђелима у једном слављу. Ми, сабрани око колијевке Богомладенца Христа Спаситеља свијета, гријемо се Његовом топлином, грије нас Дух Свети“, рекао је он.

Додао је да је то онај небески огањ, који је Он дошао да баци на земљу, огањ праве и чисте свете вјере православне, огањ љубави, милости, доброте, разумијевања. То је она свјетлост која, поручио је Владика Јоаникије, просвећује и освећује све и сва, чисти наше гријехе, сједињује нас једне са другима, сједињује са Богом и даје снаге да љубимо Бога и ближње своје.

„Вечерас треба сви да оставимо наше злобе, пакости, неспоразуме, злопамћења и да чистог срца приступимо Богомладенцу, да Га смјестимо у своје срце и своје мисли, да се испунимо Божанским смислом, који Он доноси да испуни наш живот, јер Његово рођење мијења све. Све се обнавља, а најважније је што људски живот добија пуни смисао кроз вјеру православну, кроз Његову љубав, Његово милосрђе“.

„Његова љубав и милосрђе претачу се у наш свакодневни живот и тако треба да буде. Зато, да имамо снаге да волимо једни друге, да загрлимо једни друге, да превазиђемо наше неспоразуме, које као људи таложимо у нашим животима. Његово рођење нас уздиже, оплемењује, оснажује да будемо, прије свега, прави људи, да у нашим животима буде радости, доброте“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Владика је пожелио да празник Рождества Христовог донесе радост свим домовима, да Богомладенац Христос са небеским благословима уђе у сваки дом, сваку породицу, сваку душу људску.

„Нека Његова милост, нарочито, обасја напуштене, сиромашне, прогнане, понижене, жалосне, тужне, болесне, јер њима је највише потребна Његова доброта. Он је дошао да прими све наше туге, немоћи, слабости, јаде, патње, да их узме на себе и да наш живот преобрази, испуни радошћу и добротом. Нека свима буде срећно ово празновање, Богомладенац Христос да вам донесе сваку радост, мир и срећу. Божји благослов да се излије на ваше домове, на овај град, на овај храм, на све људе добре воље и на цијелу васељену. Мир божји Христос се роди!“, поздравио је Преосвећени Епископ Јоаникије хиљаде вјерника сабраних око огња бадњака пред Саборним храмом.

Изведен је празнични културно-умјетнички програм.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva