Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

На Сабор Пресвете Богородице, 8 јануара 2019. света Литургија служена је у манастиру Ђурђеви Ступови.

Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

Литургију, којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, служили су јеромонах Пајсије и јерођакон Гаврило.

Ријечима архипастирске бесједе сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије. Говорећи о Сабору Пресвете Богородице, Владика је подсјетио да послије великих празника, као што су Божић, Богојављење, Благовјести, прослављамо саборе оних који су имали посебног, изузетног удјела у догађају који прослављамо.

„Послије Рождества Христовог славимо Сабор Пресвете Дјеве Богородице. Она је мајка Спаситеља нашег Богомладенца Христа и зато прослављамо Њен Сабор. Славећи данашњи Сабор Пресвете Дјеве Богородице ми се упућујемо у велику тајну нашег спасења, оваплоћења Христовог. Христос, зачет у утроби Пресвете Дјеве, силом Духа Светог, је истинити Бог и истинити човјек. И једно и друго је важно, а са данашњим празником наглашава се колико је важно Његово оваплоћење за наше спасење“, казао је Владика.
Све то, нагласио је Епископ Јоаникије, било је посредовањем Пресвете Богородице, Њеним дјелом, Њеним учешћем, Њеним пристанком, Њеном службом.

„Ми људи, овдје на земљи, Црква Божја, као што је примила Спаситеља Богомладенца Христа преко Пресвете Дјеве, тако и сваки дар духовни прима посредовањем Пресвете Богородице. Имамо Заступницу нашу пред Престолом Божјим, Која је брза Помоћница, Која нас вади из пакла, таме, гријеха, наше погубљености. Зато је Пресвета Богомајка, родивши Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, заслужила да је прослављају и анђели на Небесима, сви Свети и ми који смо, још увијек, на земљи. Сваки род, свако покољење, сваки чин светих прославља Пресвету Дјеву због рођења Богомладенца Христа као истинску мајку Христову, као Богородицу“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva