Божићни пријем у Епархији будимљанско-никшићкој

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Рођења Господа Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије приредио је, на празник Сабора Пресвете Богородице, у уторак 8, јануара 2019, традиционални Божићни пријем за представнике јавног и друштвеног живота сјеверног дијела Епархије.

Божићни пријем у Епархији будимљанско-никшићкој

Владика Јоаникије честитао је сабранима и свима у Епархији будимљанско-никшићкој Божић и пожелио да овај најрадоснији хришћански празник унесе радост, срећу и мир у наша срца, јер, како је нагласио, Рођење Христово уноси смисао у наш живот, преображава га, даје му нови квалитет и снагу да превазилазимо наше слабости.

„Као што каже Јеванђеље Божје: Засја свјетлост Божанска предвјечна свима и онима који сједе у сјенци и у тами смрти. Тама смрти може да се схвати и као тама гријеха, јер се то изједначава, гријех се изједначава са смрћу. Човјек кад духовно пропада он, тада, заправо, умире, не умире ако умире физички“.

„Господ Исус Христос је, већ, као Богомладенац дошао да нас ослободи од страха смртног и таме, да нас преведе из смрти у живот. Радост коју је Он донио роду људском и цијелој творевини је неисцрпна, неисказива, неизрецива, дубока као море које се не може потрошити, него се стално обнавља“, казао је Епископ.

То у нашим животима, истакао је он, значи много. Вјера у Богомладенца Христа, по Владикиним ријечима, човјека чини неустрашивим и слободним, отвара му духовне очи, укрепљује духовне силе да твори добра дјела.

„Ми у нашој Епископији, мислим, прије свега, на свештенство и народ, на све вјернике, па и невјернике, трудимо се да идемо напријед, у славу Христа Господа и Спаситеља нашег. Увјерени смо да је сваки наш труд успјешан захваљујући Христу Богочовјеку. Бродом наше Цркве управља невидљиво Господ Исус Христос Који нас помаже, кријепи, оснажује, обједињује, а кад смо заједно сабрани око Његове колијевке, онда смо јаки“.

„Не дај Боже, ако се разједињујемо онда смо слаби, али, призив је од Бога, од анђела, људи и од Цркве Божје да се саберемо, да будемо јединствени, да будемо сложни, да једни друге загрлимо, да се мирбожамо, да наша срца испуни љубав и доброта“, истакао је Преосвећени Епископ.

Владика је изразио задовољство што и овогодишњем Божићном пријему, организованом, традиционално, другог дана Божића, у манастиру Ђурђеви Ступови, поред осталих гостију, присуствују предсједници Општине и СО Беране. По Владикиним ријечима, нормално је да на великим свечаностима и свенародним радостима заједно са својим народом буду и представници власти.  

„То је тако у Беранама цијело вријеме од кад смо дошли у овај град и ову светињу. Надамо се да ће тако бити и у другим мјестима. Оно што је предањско, што нам је од отаца остало и што смо његовали кроз историју, треба да сачувамо“, закључио је у свом поздравном слову Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.   

Пријему су присуствовали бројни гости, представници јавног и привредног живота сјеверног дијела наше Епархије из Берана, Бијелог Поља, Андријевице, Мојковца, Плава, Рожаја и других мјеста.
Изведен је пригодан културно-умјетнички програм.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva