Испраћај Моштију Светог Арсенија сремца

Мошти Светог Арсенија, другог Архиепископа српског, које су од 20. до 26. септембра 2018. боравиле у манастиру Косијерево, а потом до 27. септембра у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, данас, на празник Воздвижења Часног Крста Господњег, су, послије одлсужене Литургије, у свечаној литији испраћене за манастир Ждребаоник.

Испраћај  Моштију Светог Арсенија сремца

Пред испраћај Светитељевих чесних Моштију из никшићке Саборне цркве, служен је Акатист Светом Арсенију. Акатист је служило свештенство Саборног храма.

Након дводневног поклоњења великог броја вјерног народа Мошти су испраћене из Никшића звонима са Саборне цркве и молитвеним пјесмама.

Свечаном испраћају нашег Светог Оца Арсенија, који је након 104 године, по други пут, походио ову светињу и древну немањићку задужбину манастир Косијерево, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки, бројно свештенство, монаштво и бројни вјерници.

Свети Арсеније је мудро управљао Српском Црквом тридесет година (до 1263). Упокојио се у Господу 28. октобра 1266. Сахрањен је у Пећком храму Светих апостола. Године 1737, због спаљивања Пећке патријаршије од стране Турака, мошти Светог Арсенија однијели су монаси из Пећи и, преко многих других мјеста, оне су доспјеле у манастир Ждребаоник код Даниловграда, гдје се и данас налазе.

Молитвама Светог Арсенија Српског нека Господ помилује и спасе све нас, сав српски род, све православне хришћане, и све људе Божје.

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva