Епископ Јоаникије служио Литургију на темељима храма Воздвижења Часног Крста у Павином Пољу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у недјељу по Воздвижењу Часног Крста, 30. септембра 2018, Свету Архијерејску Литургију на темељима храма Воздвижења Часног и Животворног Крста у Павином Пољу.

Епископ Јоаникије служио Литургију на темељима храма Воздвижења Часног Крста у Павином Пољу

Владици је саслуживало свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Архипастирским словом сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, рекавши да је Воздвижење Часног и Животворног Крста Христовог велики Господњи празник, који се прославља недјељу дана послије празника. Додао је да има много сличности између славног догађаја откривења Часног Крста Христовог и проналажења овог светог храма.

„Триста и више година послије распећа Христовог нађен је Часни и Животворни Крст Христов. Нашла га је Света царица Јелена, мајка Светог цара Константина у Јерусалиму, у урвини, гдје је био бачен и затрпан са крстовима оне двојице разбојника, који су били разапети са Христом. Света царица Јелена је, знајући да се њеном сину, цару Константину јавио крст на небу и речено му: Овим побјеђуј, жељела да нађе Крст Христов и Бог је тога удостојио“, казао је Владика.

На сличан начин пронађен је и свети храм у Павином Пољу.

„Говорило се, а није се знало шта се тачно налази овдје, да је у питању црквиште, да је некад био манастир. Долазили смо, раније, неколико пута, видјела се само гомила камења, која није указивала ни на шта одређено. Послије испитивања археолога, врло брзо, је установљено да је овдје светиња и како су откопавали, открише се темељи ове светиње. Скоро на истин начин, пројави се сила и благодат овог светог мјеста, као што се пројавила сила Часног и Животворног Крста“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки.
Поручио је да је овдје је био знаменити, стари манастир, који је живио, пјевао и узносио славу Богу у најтежим временима историје нашег народа.

„Овај манастир је кријепио околни народ у доба ропства под Турцима, чувао га у светој вјери православној, давао му снаге да издржи и наде да ћемо се једног дана ослободити и ујединити, као што је и било. Али, то не знамо да поштујемо како треба“, рекао је Владика Јоаникије.

Служењем свете службе, узношењем молитви на темељима ове древне светиње, распознаје се, указао је Преосвећени Епископ Јоаникије, да и сами темељи овог храма имају светост и благодат да саберу народ и духовно га нахране.

„Узнијесмо ову свету службу под ведрим небом, а има ли љепшег свода храма Божјег од неба и од звијезда, има ли љепшег мјеста од овог, које је тако скровито, лијепо и мирише светињом. Кад се овдје сабирамо осјећамо се као у свом дому, као у тврдом граду, јер нас благодат ове светиње закриљује и обнавља, па ће, ако Бог да, народ овог краја са љубављу да обнови и ову светињу. Данашњи сабор и и ова света служба показују њену величанственост и чудотворну моћ“.

„Нека сила Часног и Животворног Крста, која дјелује преко ове светиње, све вас оснажи, укријепи, да вам дарује здравље, напредак, мир, срећу и радост, благослов вашим домовима, породицама. Нека Господ укријепи оне који су кренули да обнављају ову светињу, да то раде сложно и са љубављу према светињи, према Богу и једних према другима. Тако се наше светиње обнављају и на такав начин их вриједи обнављати“, закључио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.    

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva