Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је у недјељу, 2. октобра крст који је потом и постављен на цркву Светог Евстатија Српског у селу Трепча код Андријевице.

Архијерејском граматом одликован је г. Миодраг Радуновић, министар здравља у Влади Републике Црне Горе, који је са породицом приложник Часног крста.

Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

У чину освећења је саслуживало неколико свештеника архијерејског намјесништва беранско-андријевичког и монаха манастира Ђурђеви Ступови, а свечаности организованој поводом постављања крсног знамења присуствовао је велики број мјештана овог краја, којима се пригодном бесједом обратио Преосвећени владика Јоаникије.

Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

“Увијек када се сабирамо око светог храма грије нас Божија свјетлост и Божија милост, а нарочито, на овом мјесту које је Бог одабрао од давнина да на њему буде свети храм Божији и ево, пројавила се воља Божија у наше вријеме када се испуњава Божији наум од памтивијека, да се овдје подигне светиња и да обновимо нашу вјеру и сјећање на првобитни храм Светог Евстатија Будимљанина, једног од архиепископа српских на престолу Светог Саве. И Божија милост је овдје подејствовала, јер Господ је ставио добру мисао у срце градитеља овог светог храма, објединио људе у овом крају те су сложно, братски, са великим трудом и великом жртвом приступили градњи ове светиње“, казао је Његово Преосвештенство.

Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

Темељи храма Светог Евстатија Српског у Трепчи, мјесту између Берана и Андријевице, освештани су 14. маја ове године. У близини овог мјеста некад раније постојао је храм посвећен Светом Евстатију.

“Данас ево, тек неколико мјесеци од освећења темеља, освештасмо овај Часни крст, златни, који ће засијати на овом светом храму и обасјати све нас који се око њега сабирамо и овдје живимо, као и оне који буду пролазили овом питомом лимском долином. Нека их све слава Божија и слава Часног крста обасја, укријепи и подигне, нека оснажи вјеру у нашим срцима и љубав међу нама, нека утврди слогу и сваки напредак нека буде од овог светог храма. Када подижемо дом Божији то је најсигурнији начин да утврдимо и наше домове, јер од дома Божијег који градимо, љубимо и украшавамо долази благослов и на наше домове“.

“Господ даде да у прву недјељу послије Крстовдана освештамо овај Часни крст за храм Светог Евстатија у Трепчи. Нека буде срећно и благословено подизање Часног крста и нека Божији благослов буде на свима вама, јер крст је знамење наше свете вјере, символ распећа Христовог, а истовремено и символ Христове побједе над смрћу. Сила Божија и дејство благодати Божије излива се на овај свијет преко Крста Христовог“, нагласио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

Преосвећени Владика је, овом приликом, архијерејском граматом одликовао г. Миодрага-Боба Радуновића, министра здравља у Влади Републике Црне Горе, који је иначе кум храма, а сада и приложник Часног крста. Захваљујући на указаној части Радуновић је, између осталог, истакао:

Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

“Изражавам захвалност Одбору за изградњу храма, који је предложио нашем Преосвећеном Владици и што је он дао благослов, да будем кум овог храма и што ми је, на тај начин, дата могућност да се поново вратим на стазе свог дјетињства. Овдје сам провео прве године живота и сјећање на те дане повело ме је да прихватим оно што ми је понуђено и немам ријечи да опишем то своје задовољство. Као хришћанин, као Васојевић и као грађанин, радујем се овом велељепном храму, храму вјечног трајања са оном исконском визијом да се бесконачно множимо и да траје љубав, срећа и благостање код свих вас.“

Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије је похвалио активности Одбора за изградњу цркве у Трепчи, који, како је казао, ради мудро, паметно и са великом жртвом, не жалећи труда.

“Нарочито им благодарим што су отворили врата свима који желе да помогну изградњу ове светиње, што су направили мјеста многим добротворима и приложницима од Данске до Београда, Подгорице, приморја. На тај начин показује се саборност Цркве, а то је веома значајно како за нас који смо се данас окупили овдје, тако и за будућност овог мјеста и ове светиње, јер Црква је саборна и она треба све да нас окупи, а ево, хвала Богу, данас су овдје са нама бројни добротвори, који су се уградили у овај свети храм.“

Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

Одбор за изградњу цркве у Трепчи, са предсједником Славком Бабовићем на челу, за кратко вријеме урадио је значајан дио посла. На свечаности освећења и постављања Часног крста, у име Одбора, обратио се г. Славко Бабовић, који је истакао да се храм Светог Евстатија већ уврстио у светиње Божије, јер се поред њега до тог дана крстило око 55 људи, дјеце, жена, а међу њима, управо тог дана било је и крштење породица Драгићевић.

“Нека је срећно и благословено свако кумство, а ово посебно, и свако крштење, а ово највише. Значи да никад није касно да будемо браћа, браћа у Христу, крштена браћа, браћа у слози и љубави, у праштању, помирењу и љубави братској.“

Освећење крста за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

“Говорим у име Одбора за изградњу храма, а Одбор сте сви ви овдје и много оних који данас нијесу присутни у Трепчи. Није било лако направити велики храм за кратко вријеме у грубој градњи, која се људима, који нијесу у грађевинарству, можда чини као нешто мало, али, вјеровали или не, много је овдје утрошено материјала, радних дана и свега осталог да би се стигло до овога до чега смо дошли, да на нашој светињи засија Часни крст Божији“, истакао је Бабовић, који је захвалио свим досадашњим и оним будућим приложницима и дародавцима, благодарећи чијој помоћи и братској љубави ће храм бити у потпуности завршен и са чијег звоника ће се врло брзо огласити звук звона позивајући на богослужење у славу Богу и у част Светог Евстатија Српског.

Освећење звона за храм Светог Евстатија Српског у Трепчи код Андријевице

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva