Освећење храма Покрова Пресвете Богородице у Модричи

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије саслуживао је у чину освећења храма Покрова Пресвете Богородице у Вишњику-Модрича у Епархији зворничко-тузланској и Светој Архијерејској Литургији, коју је на празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, у недјељу, 9. октобра, у овом храму служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј.

Освећење храма Покрова Пресвете Богородице у Модричи

У Светом богослужењу и чину освећења саслуживали су и Преосвећена Господа Епископи зворничко-тузлански Василије и моравички Антоније, као и бројно свештенство и монаштво поменутих Епархија, а празновању Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова присуствовао је у великом броју вјерни народ зворничко-тузланске Епархије и шире. Литургији су присуствовале бројне личности из друштвено-политичког живота Републике Српске, међу којима г. Милорад Додик, предсједник Републике Српске, г. Александар Џомбић, предсједник Владе РС, те министри у Влади РС, начелници општина РС и представници Срба у институцијама Босне и Херцеговине.

Освећење храма Покрова Пресвете Богородице у Модричи

Сабранима се бесједом обратио владика зворничко-тузлански Г. Василије.
“Ваша Светости, Ви се данас налазите на подножју, испод планине Требаве, налазите се на простору преко ријеке Босне, планине Волујака и планине Озрена. Ови су предјели одвајкада били предјели српског народа, а о томе нам говоре остаци предака наших, који су разорени у доба отоманске империје. О томе нам говоре манастири Светог пророка Илије на Дугој Њиви-Требава, манастир Светог Јована Крститеља у Гнионици, манастир Светог Николаја у Детлаку, славни манастир Озрен и наша поробљена Возуђица која плаче за изгубљеном дјецом својом. Није страдао народ на овим просторима само доласком отоманске империје. Овдје је проливено много крви и у последње вријеме. У Новом насељу се налазе прогнаници са својих вјековних огњишта. Од слатког меда и топле погаче нико не бјежи“, нагласио је Владика Василије, додајући: “Ваша Светости, Ваше ријечи и упутства, Ваша духовност изражена кроз проповијед Светог Јеванђеља препричава се на просторима гдје живе Срби. Ваша брига за Косово и Метохију, све манастире и народ који пати позната је на свим просторима гдје Срби живе. Без обзира на све страхоте које је народ овдје претрпио, трудимо се да будемо сијачи мира и љубави са свима онима који са нама желе да живе у миру и љубави.

Молим Вас Ваша Светости да нас поучите, благословите и утврдите у вјери прађедовској, вјери Светог Саве. Живјели Ваша Светости и долгоденствуј свети Владико, нека Бог благослови све стазе којима ходили, Бога молили и Светог Саве благословом нас благосиљали!“

Освећење храма Покрова Пресвете Богородице у Модричи

Бесједом се потом обратио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј.
“Честитам вам браћо и сестре, данашњи велики дан, дан освећења ове предивне цркве, предивног храма који већ од самога почетка врши своју божанску мисију и окупља нас око своје истине, окупља вас нас око свог извора из кога тече благодат живе воде са кога су се ваши преци напајали вековима. Молим се Господу Богу да он буде извор свакога добра, сваке истине и, оно што је најбитније, да овај храм допринесе да од себе направимо живе храмове Божије. Радује се Господ и Свети Сава оваквим делима као и сви свети Немањићи, јер идемо њиховим стопама. И они су подизали цркве и манастире“.

“Благословен је народ који подиже храмове Богу живоме! Истрајте у вери праотаца браћо и сестре. Истрајте у добру којем нас учи наша света, страдална Црква. И Господ је наш страдао и сви који иду за Господом страдаће. Знам колико сте пострадали на путу Божијем и боље је да страдамо на путу Божијем него да чинимо неправду другима. Они који страдају на путу Божијем овенчавају се непролазним венцем славе Божије, којим су овенчани хиљаде и хиљаде мученика. Ова земља је препуна тих светих сведока истине и вере за коју су живели и за коју су животе своје дали. Нека би дао Господ да истрајете на овом светом путу, нека би дао Господ да никада не сиђемо са Христовог пута“, истакао је Патријарх српски.

Освећење храма Покрова Пресвете Богородице у Модричи

Овом приликом предсједник Републике Српске г. Милорад Додик је одликовао Његову Светост орденом Републике Српске на ленти.

Након Литургије је услиједила Свечана народна Литија. Епископ зворничко-тузлански Г. Василије уручио је одликовања и владичанске грамате бројним приложницима и дародавцима, чијом заслугом је храм Покрова Пресвете Богородице у Модричи засијао у божанском сјају.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva