Представљена ИК Catena mundi и књига „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“

У Никшићу је, у понедјељак 4. марта 2019, у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, уприличено представљање Издавачке куће Catena mundi из Београда и промоција књиге „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“.

Представљена ИК Catena mundi и књига „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“

Вече је одржано у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“, у чије име је, учеснике промоције и бројну публику, срдачном добродошлицом, поздравио Велимир Касалица, потпредсједник Друштва. Он је угледним гостима из једне од најеминентнијих издавачких кућа на овим просторима - Catena mundi уручио пригодне поклоне, а Александри Нинковић Ташић захвалницу Друштва за укупан допринос српској култури.

У име Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори уводном ријечју обратио се доц. др Драго Перовић.

Издавачка кућа Catena mundi основана је на темељима, на којима је 1999. настао студентски часопис Двери српске, насловљен као „национално гласило студената србистике непостојеће катедре за србистику“. Сматрајући културолошку битку у процесу империјалне глобализације најбитнијим сегментом из којег се рађа правилна друштвена и политичка акција, зацртана је уређивачка политика Catena mundi, чије је крилатица „Мисли храбро, осјети слободу!“

О дјелатностима ове Издавачке куће, која, како се чуло на промоцији у Никшићу, штампа књиге које “у окупираној држави каква је Србија, говоре о табу-темама“, књигама које говоре о српској историји и подсјећају на достигнућа српског народа на пољу културе, духовности и државотворности, говоре о достигнућима српске књижевности, умјетности, друштва и цјелокупне културе, говорили су: Бранимир Нешић, директор и главни уредник и Никола Маринковић, извршни уредник.

Овом приликом било је ријечи и о новој књизи Александре Нинковић Ташић, која је написана у коауторству са Браниславом Станковићем. Никшићка публика је имала привилегију да чује ријеч више о књизи „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“, управо, од Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића, аутора овог изузетног дјела, које нашу јавност упознаје са најсвјетлијим примјерима привржености и љубави према српском роду, какви су били Михајло Пупин и Владика Николај Велимировић.

Програм је, на оригиналан и веома подстицајан начин, водио мр Милорад Дурутовић.

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva