Представљен нови број часописа „Стварање“

Нови број часописа за књижевност и културу Удружења књижевника Црне Горе „Стварање“ (јануар, фебруар, март) 2018, представљен је у Никшићу, на Трибини УКЦГ ,,Свободијада“, која је у уторак, 15. маја 2018, одржана у Словенском културном центру.

Представљен нови број часописа „Стварање“

Нови број је, у уводној ријечи, представила уредница трибине и часописа, пјесникиња Милица Бакрач, наводећи да је посвећен великом јубилеју - 250 година од рођења Филипа Вишњића, па с тим у вези поглавље Јубилеј чине два научна текста, један из богате заоставштине познатог историчара умјетности Жарка Видовића, а други је рад проф. др Будимира Алексића.

У поглављу Савремени руски пјесници заступљена је поезија Владимира Кострова, Игора Тјуљењева и Владимира Петровича Скифа, коју је на српски језик превео Зоран Костић.

И у овом броју велика пажња посвећена је поезији, објављивањем стихова: Мирослава Алексића, Радојице Булатовића, Миљурка Вукадиновића, Слободанке Ивановић, Мирка Жарића, Тодора Живаљевића Величког, Милојке Јововић, Ранка Јововића, Војислава Караџића, Небојше Лапчевића, Радосава Лековића, Слободана Милића, Милана Михајловића, Наде Д. Павићевић, Душице Пајовић, Андрије Радуловића, Веселина Ракчевића и Николине Ћеранић, а поглавље Проза доноси приче: Добрашина Јелића, Вишње Косовић, Рајка Палибрка и Мирослава Тодоровића.

У Критици данас, са освртима на књиге које су објављене у 2016/2017, налазе се текстови из пера: др Вукашина Баћовића („На правим духовним коријенима“, Будимира Алексића), Ђорђа Брујића о књизи Предрага Вукића „Чекајући Христа“, Славише Губеринића на књигу ,,Зли пут без повратка“ Тихомира Бурзановића и Веселина Лазаревића, Будимир Дубак пише о књизи „Лингвистичка географија“ Миодрага Јовановића, Новица Ђурић износи запажања о Дубаковој књизи „Христ у Аду“, Радмила Кнежевић пише о поезији за дјецу Милице Бакрач, проф. др Драган Копривица представља најновију књигу Милана Кнежевића „Нијеми дијалози“, Илија Лакушић о поезији Ранка Јововића, са акцентом на књигу ,,Сузе Марка Миљанова“, проф. др Драго Перовић о овогодишњем лауреату награде „Радоје Домановић“ Јанку Јелићу и његовој књизи „Златни човјек“, мр Александр Ћуковић представља „Вијенац од бола“ Радојице Булатовића и мр Радоје Фемић пише о „Медунским епистолама“ Перивоја Поповића.

Рубрика Незаборав посвећена је пјеснику Миодрагу Мишу Трипковићу кроз текст пјесникиње Милице Краљ, а објављена је и Трипковићева пјесма ,,Хваљен био пут“.

По ријечима Милице Бакрач, редакција часописа „Стварање“ је, од огромног броја пјесама, прича, есеја, критике и превода, приспјелих са читавог српског говорног подручја одабрала је најбоље, у складу са уређивачком политиком Стварања, која је у складу и са финансијским могућностима Удружења књижевника Црне Горе. Овај број објављен је уз помоћ Јанка Брајковића, директора Издавачког предузећа „Унирекс“ из Подгорице, на чему су чланови УКЦГ и Редакције Стварања најискреније захвални.

Нови број „Стварања“, пред никшићком публиком, представили су: проф. др Вукашин Баћовић, проф. Веселин Матовић, проф. др Драго Перовић, доц. др Будимир Алексић.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva