Мошти Светог Нектарија Егинског стижу на поклоњење вјернима у Никшићу

Честицу моштију Светог Нектарија Егинског, великог светитеља и исцјелитеља нашег доба, свечано ће дочекати свештенство и вјерни народ, у суботу 16. јуна 2018, у 18 часова, испред никшићког Саборног храма.

Након уношења Светитељевих моштију у Храм, служиће се Велико бденије и акатист Светом Нектарију Егинском.

Сјутрадан, у недјељу 17. јуна, свештенство ће, у 9 часова, служити свету Литургију и Вечерњу службу са акатистом Светом Нектарију, у 18 часова.

У понедјељак 18. јуна, након одслужене Литургије, Свете мошти ће бити испраћене из никшићког Саборног храма и однијете до мјеста, гдје се у Никшићу гради црквени Спортско-омладински центар посвећен, управо овом великом светитељу и чудотворцу.

Протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки позива вјернике да дођу на поклоњење Светим моштима Егинског Чудотворца, чија личност  је по много чему слична са Светим Василијем Острошким, небеским заштитником Никшића и његових житеља.

„Хвала Богу, ево, и ове године, имамо, заиста, велику радост да дио моштију Светог Нектарија Егинског дође у нашу Саборну цркву и на мјесто гдје се гради црквени центар Светог Нектарија. То је непосредан повод доласку Светитељевих чесних моштију у Никшић, по оним његовим ријечима да тамо гдје се налази честица његових моштију, тамо је његов епитрахиљ, односно његове молитве, његов благослов, а самим тим тамо је и он“, рекао је о. Слободан.

Вјерници ће моћи да приступе моштима током цијелог дана да их цјеливају и да се помажу освећеним уљем са гроба Светог Нектарија.
„Приликом посјете Светом Нектарију у Егини, прије мјесец дана, добили смо уље са његових моштију, којим ћемо помазивати вјерне у сва три дана. Осјећамо благослов да је то његово давање свима нама. Том приликом донијели смо и три камена за храм који ћемо, ако Бог да, ускоро почети да зидамо. Надамо се да ће током љета бити изливени темељи будуће светиње“, казао је свештеник Јокић.

Свештеници ће, током цијелог дана, крај моштију Светог Нектарија, читати молитве и помазивати уљем како би вјерни могли да дођу, да се поклоне и помоле Светитељу.  

Протојереј-ставрофор Слободан Јокић, у чијој парохији се гради поменути  црквени Спортско-омладински центар и црква, благодаран је о. Момчилу Кривокапићу, архијерејском намјеснику бококоторском и брату Игору из Русије, који су омогућили да мошти Светог Нектарија дођу у Никшић, што је, по његовим ријечима, велика радост и благослов за цијелу црквену заједницу.

Најава за долазак моштију Светог Нектарија у Никшић

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva