Крсни знак нас призива на нови живот

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недјељу, 2. октобра Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Крсни знак нас призива на нови живот

Преосвећеном Владици је саслуживало неколико свештеника архијерејског намјесништва беранског и монаха Манастира, а Светом богослужењу, у првој недјељи по Крстовдану, присуствовао је вјерни народ овог краја. У својој бесједи Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије је говорио о Воздвижењу Часног и животворног Крста, који се као велики празник Цркве Божије празнује дан уочи Крстовдана, а нарочито током недјеље по празнику.

“То нам указује на важну чињеницу да је Господ својим Крстом извршио спасење рода људског, јер крст је знак Христових страдања, а истовремено је и знак побједе над смрћу, знак васкрсења Христовог. Крст је тиме и знак наше побједе над смрћу, јер нас је Господ својим васкрсењем удостојио и учинио учесницима Његовог васкрсења и Његове побједе над смрћу. Његова побједа над смрћу није била само ради Њега и за Њега, него за цио род људски, за сва покољења, за спасење, преображење и прослављење цијеле творевине.“

“Ми се у нашој светој вјери ослањамо на дјело Божије које је Он учинио, не само на Његову проповијед, јер све што је Господ говорио и проповиједао Он је потврдио својим животом и својим спасоносним дјелима,“ рекао је Преосвећени Владика.

Крсни знак нас призива на нови живот

Он се потом осврнуо на ријечи из данашњег Светог Јеванђеља, које Господ упућује онима који хоће да буду Његови ученици: “Ко хоће да иде за мном, нека узме крст свој и иде за мном. Носећи наш крст,“ казао је Епископ Јоаникије,“ постајемо заједничари Господњи, а онај ко хоће да буде ученик Христов не значи само да ће добити неко ново знање него и да ће имати нови живот, нову спасоносну заједницу са Богом, са ближњима нашим.“

“Ми хришћани, који се осјењујемо крсним знаком, треба да знамо да нас крсни знак призива на нови живот, да другачије мислимо, другачије осјећамо, другачије поступамо него као они који не знају за крст, који не знају за Христа, а много је још таквих у свијету. Многи од њих су чули за име Христово, али Његово дјело спасоносно нијесу познали и Његове ријечи нијесу разумјели, па у Њега вјерују само као у најсавршенијег човјека, као неког Божијег човјека или као пророка, а то је мало. Ми у Христа вјерујемо као Сина Божијег и Сина Човјечијег, као Богочовјека, као Онога Који нас је укључио у заједницу са Богом, као Онога који нас је усиновио Богу и Оцу.“

Крсни знак нас призива на нови живот

“Драга браћо и сестре, ношење крста од нас захтијева да идемо путем Господњим, да слушамо ријечи Његове, да творимо Његове Свете заповијести, да љубимо Бога свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и ближње своје као самог себе, а љубити значи жртвовати се, жртвовати се, најприје, за Бога и за Цркву Његову, а тиме показујемо и највећу љубав једни према другима“, закључио је Његово Преосвештенство.

Светој Архијерејској Литургији у манастиру Ђурђеви Ступови присуствовала је и екипа Телевизије Републике Српске, снимајући ток читавог богослужења.

Крсни знак нас призива на нови живот

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva