Освештан аквапонијски пластеник на Мркошници

У понедјељак 28. фебруара 2018, послије Литургије Пређеосвећених дарова у Саборном Храму Св. Василија Острошког у Никшићу, у оквиру редовног великопосног састанка свештенства и монаштва архијерејског намјесништва никшићког освећен је аквапонијски пластеник у Мушовини на ријеци Мркошници.

Чинодејствовао је протојереј Петар Крговић и протојереј Данило Зиројевић уз присуство свештенства и монаштва архијерејског намјесништва никшићког. Након освећења одржан је братски састанак свештенства никшићког намјесништва.

Освештан аквапонијски пластеник на Мркошници

Аквапонија је техника која има своје мјесто у ширем контексту одрживе пољопривреде. Омогућава комбиноване методе узгоја рибе и биља и може да произведе значајне количине хране на локацијама и условима гдје је тешко или немогуће бавити се класичном пољопривредом. Одрживост аквапоније подразумијева спрегу еколошке, друштвене и социјалне динамике.

Аквапонија је прилично прилагодљива и може да се развија са локалним материјалима и знањем, и да одговара локалној култури и условима окружења.

Мисија подухвата АРТОС је да користећи постојеће социјалне услуге примијени аквапонијску технологију, у непрофитном контексту и да интегрише аквапонијску производњу у постојеће услуге социјалне подршке и тржишну потражњу за домаћим производима и еколошко произведеном храном. Планира се да се овом производњом помаже рад народних кухиња.

Освештан аквапонијски пластеник на Мркошници

Сами пластеник и аквапонијски систем урађен је у оквиру пројекта „АРТОС – Прилика свима“ који спроводи Епархија будимљанско–никшићка који је финансиран од стране Европске уније, посредством Министарства финансија Црне Гoре – Директорат за финансирање и угoварање средстава ЕУ помоћи кроз Оперативни програм – Развој људских ресурса 2012-2013, Министарства рада и социјалног старања. Укупна вриједност пројекта је 87.611,60 евра, од тога кофинансирање од стране Европске уније износи 90%, а Епархија будимљанско–никшићка у пројекту учествује са 10% својих средстава.

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva