Епископ Јоаникије у посјети Њемачкој

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије посјетио је, на празник Светог апостола Андреја Првозваног, у четвртак 13. децембра 2018,  храм РЗЦ у Дармштату.

Епископ Јоаникије у посјети Њемачкој

Црква је посвећена Светој Марији Магдалини, а подигао је, прије око 120 година, Свети мученик цар Николај II Романов као поклон супрузи Светој мученици царици Александри која је, иначе, принцеза хесенске владарске породице.

Сачуван је камен темељац који је, приликом градње, положио сам Свети цар мученик Николај и алат којим је он камен поставио у темељ овог храма.   

Град Дармштат је удаљен око 40 километара од Франкфурта. У њему су се родиле сестре Алис и Ела, познатије као последња руска царица, Света мученица Александра, и велика кнегиња, Света преподобномученица Јелисавета. Родитељи су им били велики војвода Лудвиг IV од Хесена и Рајне и британска принцеза Алиса. Преко своје мајке, биле су унуке британске краљице Викторије. Обје су прије удаје прешле из лутеранства у православље. Свети мученик цар Николај је подигао православни храм Свете Марије Магдалине у Дармштату како би приликом посјета царичиној фамилији одлазили на православно богослужење.

У пратњи Владике Јоаникија је јеромонах Сава Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva