Изложба „Свети царствени мученици“ у Беранама

Уочи славе Епархије будимљанско-никшићке, празника Свете Марије Магдалине, у петак 3. августа 2018, у Полимском музеју у Беранама је уприличена изложба „Свети царски мученици“.
 

Свечаности су присуствовали предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић са сарадницима, замјеник Амбасадора Руске Федерације у Црној Гори Сергеј Бубликов, као и бројна публика.
Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије честитао је сабранима наступајући празник, напомињући да се овом изложбом у низу свечаности у Епархији, обиљежава стогодишњица од мученичке кончине Светог цара Николаја и његове породице Светих царских новомученика руских.
Изложба „Свети царствени мученици“ у Беранама
„Пратећи ове фотографије, које су власништво Фонда историјске фотографије из задужбине Карла Буле, познатог руског умјетника (царског фотографа из доба Николаја II Романова) видимо прошло вријеме велике, моћне руске империје, видимо сјај руске царске породице Романових. Аутор поставке, Миодраг Миша Бранковић, сабрао је фотографије свих владара из те знамените династије, видимо прве године сјаја и царске славе Светог цара Николаја, почетак Првог свјетског рата, који у нама буди дубока сјећања на подршку и покровитељство Русије и лично цара Николаја, видимо спремност руског цара, руске војске и руског народа да заштите своју браћу јужне Словене који су на бруталан начин били нападнути од Аустроугарске монархије“, рекао је Владика Јоаникије.
На фотографијама се могу видјети први дани свргнућа цара Николаја, а Владика је с нарочитом пажњом указао на фотографију на којој цар сједи на пању једног моћног стабла. Иако детронизован и заробљен, цар Николај, нагласио је Владика, изгледа достојанствено, али и замишљено.
„Његов поглед види тужну садашњост, али, чини ми се, да више гледа у будућност. Видимо цара, који је био глава великог народа, велике империје, пониженог, али је, ипак, цар и даље. Иако је под стражом, која представља оне који су га касније убили, то довољно свједочи о слави и трагедији руске царске породице. Истинске славе, заправо,  нема без страдања“, нагласио је Преосвећени Епископ.
Он сматра да је злочин над Светим царем Николајем најстрашнији злочин који се догодио у 20. вијеку. Ликвидиран је заједно са супругом Александром и њиховом дјецом, указао је Владика Јоаникије, на најподмуклији начин.
„Дуго времена је требало да сагледамо жртву Светог цара Николаја, али, испунила су се пророштва многих, међу њима и једног српског архијереја, родом из Црне Горе, новојављеног Мардарија Ускоковића, који је лично познавао цара и који је својим ријечима насликао његову прву икону“, истакао је Његово Преосвештенство, поручујући да је Свети цар Николај својим доброчинствима присутан међу нама за сва времена.
У Епархији будимљанско-никшићкој, у Никшићу, додао је Владика, постоји величанствени храм, један од најљепших и до данас у Црној Гори, који је траг доброчинстава и вјере Светог цара Николаја. Био је један од највећих ктитора од свих руских царева, подигао је многе храмове, чиме је на дјелу своједочио своју православну вјеру и оданост Цркви Божјој.
„Посебно се српски народ сјећа, са великом благодарношћу, његовог покровитељства када је почетком 1916. запријетио савезницима изласком из Савеза, јер су се лицемјерно односили према трагедији српског народа и нијесу се држали договора да пошаљу на вријеме помоћ како би се заштитио српски народ од коначне пропасти. То је подејствовало, те су, ипак, савезници послушали глас руског цара и, коначно, је стигла помоћ нашем народу на Солунском фронту, иако са великим закашњењем“, навео је Владика Јоаникије.
Фотографије у оквиру изложбе „Свети царски мученици“ свједоче о времену руске славе и страдања. Царева фотографија на пању, сматра Преосвећени Епископ, осликава традицију, он је коријен памћења из кога се обновило цијело руско памћење.
„Из тог коријена, из те старе руске идеје Русија се сада вратила себи и то свједоче два величанствена сабора руског народа: у Екатеринбургу на мјесту страдања цара и његове породице, а други у Кијеву поводом крштења Русије. По томе видимо да руски народ памти и не заборавља своју славу од Светог кнеза Владимира до Светог цара Николаја. Изузетно нас много радује што се Русија вратила себи, што су се обновиле цркве, што се обновио патриотизам у Русији, што је Русија васкрсла“, поручио је Епископ Јоаникије.   
Изложба „Свети царствени мученици“ у Беранама
Изложбу је отворио замјеник Амбасадора Руске Федерације у Црној Гори Сергеј Бубликов. 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva