Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

На празник Светог свештеномученика Евсигнија и Претпразништво Преображења, у суботу 18. августа 2018, света Литургија служена је у манастиру Ђурђеви Ступови.

Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

Началствовао је синђел Серафим (Балтић), игуман манастира Нова Грачаница из Чикага уз саслужење братије Ђурђевих Ступова.

Свети свештеномученик Евсигније

Би војник при цару Максимијану, при цару Константину Великом и при његовим синовима. Присуствовао је мучењу Светог мученика Василиска (22 маја), видио мноштво ангела и самог Господа Исуса, како од ангела прима душу овог светог мученика. Војевао при цару Константину и видио крст, који се јавио Константину. Прослуживши у војсци пуних 60 година он се у вријеме синова Константинових повуче из војне службе и настани у Антиохији, своме родном граду. Ту провођаше богоугодни живот у посту, молитви и добрим дјелима. У вријеме Јулијана Одступника два завађена човјека на улици узеше га за судију. Он досуди правду правоме, због чега се криви наљути, оде цару и оптужи Евсигнија као хришћанина. Цар позва Евсигнија на суд, но он изобличи цара за одступништво од вјере и укори га свијетлим примјером великог Константина. Огорчени Јулијан нареди те му главу одсјекоше. Пострада Евсигније 362. године и пресели се у Царство Небеско.

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva