Освештан камен темељац за храм Светог апостола и јеванђелисте Луке

На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, 21. априла 2019, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије, и уз молитвено учешће вјерног народа, камен темељац будућег храма Светог апостола и јеванђелисте Луке, који се гради у селу Крстац код Жабљака.

Освештан камен темељац за храм Светог апостола и јеванђелисте Луке

„Сабрасмо се на овом освећеном мјесту које се зове Крстац, крстисмо данас ово мјесто призивањем Пресветог Духа и Божје благодати, милости, истине, правде и љубави да сиђе на ово мјесто, да га освети и учини непоколебљивм темељем храма, који се овдје гради. Ово мјесто, са овом данашњом службом, почиње да се преображава, није више обично, куда ће пасти стада, него је мјесто гдје ће се народ сабирати, умножавати љубав и заједништво кроз градњу цркве, а када се сагради, ако Бог да, онда још више“, рекао је Владика Јоаникије.

Бог је промислио и уредио да ово наше покољење подигне овдје храм Светог апостола и јеванђелисте Луке, а ту племениту жељу, по Владикиним ријечима, Бог је ставио у срце предсједнику Одобра за изградњу храма и осталим који су се укључили од самих почетака у градњу.

„Г.-дин Рајко Војиновић је са великом жељом дочекао овај дан, све је учинио и припремио да у ово доба године од напретка, започнемо како бисмо током наредних дана наставили са градњом и, ако Бог да, до јесени урадили доста, а за следећу годину, можда, и завршимо. Нека буде Божја воља, само да ову цркву градимо са љубављу и слогом“, казао је Његово Преосвештенство.

Поручио је да се градњом светог храма оставља велико завјештање потомству да, у овим смутним временима, пазе своју вјеру, чувају част, образ, памћење, коријене и традицију, јер, једино они народи који, нагласио је Епископ Јоаникије, знају то да чувају, вјерују и имају будућност.

„Тако и ми остављамо завјештање нашем потомству у овом крају, гдје се славила вјера као игдје, гдје никад туђин није могао завладати, нити вјеру погазити него се овдје славило име Божје и, увијек, је овај народ његовао највеће вриједности: вјеру, слободу и братску љубав“, закључио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.      

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva