У сусрет „Данима Патријарха Павла“ у Никшићу

У Никшићу ће, у организацији Епархије будимљанско-никшићке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у суботу 13. и недјељу 14. априла, бити одржана манифестација „Дани Патријарха Павла“.

Манифестација „Дани патријарха Павла” настала је из колоније „Крст патријарха Павла” која се од 2016. одржава у Чачку. Патријарх Павле је био посебно везан за овај крај, будући да се његово духовно рођење одвијало, управо, у манастирима у околини Чачка. Као искушеник, боравио је у манастирима Вујан, Тројице и Благовештење, у којем се замонашио 1948. године. Као искушеник у манастиру Вујан изрезбарио је дрвени крст, који се, и данас, чува у ризници тог манастира, и у вези с којим се и родила идеја о организовању колоније под називом „Крст патријарха Павла“.

Манифестација је, убрзо, задобила свесрпски карактер и одржава се у још неколико мјеста: у Кућанцима у Хрватској, родном мјесту Патријарха Павла, у Гацку у Републици Српској, од ове године у Никшићу, у Епархији будимљанско-никшићкој, за шта је добијен благослов Синода СПЦ, а, са идејом и по благослову Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, и у Призрену, гдје је блаженопочивши Патријарх Павле постао Владика, чији живот и најдубља осјећања су везана за Косово и Метохију.

„Никшић је град који је имао благослов да га Патријарх више пута посјети и служи у Саборном храму, осим нашег града посјетио је Пивски и Жупски манастир. С радошћу се сјећамо тих дана, када је народ, у великом броју, долазио да узме благослов од нашег Патријарха, изражавајући на тај начин, заиста, поштовање, које је имао и међу свештеницима као примјер истинског хришћанског пастира, можемо слободно рећи, и Светитељ, како га је народ називао, Светитељ који хода, Светитељ наших времена“, рекао је, најављујући програм манифестације, протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

„Дани Патријарха Павла“ Никшић, 2019. почеће у суботу 13. априла, служењем Бденија у Саборној цркви у 18 часова. Потом ће се, са почетком у 20 часова, у Парохијском дому, одржати духовна академија, у оквиру које ће, бити уприличена изложба ликовних радова и читани изводи из награђених литерарних радова учесника конкурса „Наш Патријарх Павле“. Академију, посвећену личности и дјелу блаженог спомена Патријарха српског Г. Павла, ће благословити Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а пригодне бесједе одржаће: протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, који је, као ректор призренске Богословије, био дугогодишњи сарадник Патријарха Павла и проф. др Богољуб Шијаковић, бивши министар вјера у Савезној и Влади Републике Србије. У програму ће учествовати хор Светог новомученика Станка, док ће изводе из Патријархових поука и анегдота из његовог светог живота читати студенти Студијског програма за српски језик и књижевност из Никшића.

Овом приликом биће додјељене награде ученицима основних и средњих школа са конкурса литерарних и ликовних радова „Наш Патријарх Павле“.

Сјутрадан, у недјељу 14. априла, Преосвећени Епископ Јоаникије служиће, у 9 часова, Свету Архијерејску Литургију у никшићком Саборном храму, чиме ће манифестација „Дана Патријарха Павла“ доживјети своје испуњење и званично бити приведена крају.

У сусрет „Данима Патријарха Павла“ у Никшићу

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva