Епископ Јоаникије служио Јелеосвећење у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, служио је на Велику сриједу, 24. априла 2019,  са свештенством и свештеномонаштвом Јелеосвећење у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископ Јоаникије служио Јелеосвећење у манастиру Ђурђеви Ступови

Епископ је, у архипастирском слову, казао да је свету Тајну Јелеосвећења Црква Божја установила по заповјести Божјој ради исцјељења душа и тијела. Кроз сваку свету Тајну, додао је Владика, имамо непосредни додир са Господом, а сваки додир са Њим је исцјељујући и обнављајући.

„Господ кроз свете Тајне, које нам дарује, обнавља душе и тијела наша, а Света тајна Јелеосвећења дарује се онима који болују од душевних и тјелесних немоћи. Црква, као мајка која брине о својој дјеци, зна да сви имамо, мање-више, и душевних и тјелесних проблема. Свима нам треба Божја милост, снага и укрепљење да бисмо творили Божје заповјести и да бисмо Богу угодили треба нам и душевно и тјелесно здравље“, казао је Преосвећени владика Јоаникије.

Навео је да се ова Света Тајна врши неколико пута годишње, а у манастиру Ђурђеви Ступови се уобичајило да то буде на Велику сриједу - у спомен помазања, које је жена грешница учинила уочи Христовог страдања, изливши миро на главу Христову и помазујући га својом косом, добијајући, на такав начин, опроштај грехова и исцјељење душе и тијела.

„Једино је Јуда, у кога се већ била уселила завист, пакост, издаја, мрак и тама, протестовао и говорио зашто се тако скопоцјено миро троши за бадава. Господ му је рекао да је ова грешна жена учинила добро дјело, мислећи да Га она тако припрема за страдање и за погреб.

„По старом јеврејском обичају, који је, донекле, сачуван до дана данашњег, над покојницима се врши помазање уљем као знак нетрулежности. То уље има печат нетрулежности и ово свештено уље, и то се потрврђује тиме што даје здравље душе и тијела“, казао је Његово Преосвештенство.

Најважније је то, додао је Владика, што у свете дане Велике недјеље идемо за Христом, Који је кренуо на искупитељна страдања.
„Важно је што се укрепљујемо кроз ово помазање да нам у ове дане великих дјела Божјих не понестане снаге, него да идемо за Христом, да се поклонимо Његовим живоносним страдањима, животворном Крсту и смрти Његовој која нас ослобађа од наше смрти, која нас исцјељује, која нас оживотворава и да нас Господ, припремљене кроз тај подвиг, обасја славом, силом и љепотом свог тридневног Васкрсења, да у Христу Васкрслом нађемо своје васкрсење, да нађемо ново заједништво са Богом и ближњима, да се преобразимо, исцијелимо, да једни друге загрлимо, да срца своја отворимо да би у њих ушла божанска љубав, која грли све, а нарочито браћу и ближње, она љубав која прашта, исцјељује, обнавља. То је наш циљ и тим путем идемо“, бесједио је Преосвећени Епископ.

Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са саслужитељима је помазао освећеним уљем вјерни народ, сабран у великом броју у катедралном манастиру Епархије, Ђурђевим Ступовима, уз молитве Господу за исцјељење душе и тијела.

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva