Велика субота и Благовијести прослављени у Пољима код Мојковца

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Велику суботу и Благовијести, 7. априла 2018, Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Благовијести у Пољима код Мојковца.

Велика субота и Благовијести прослављени у Пољима код Мојковца

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Ријечима архипастирске бесједе празнике је сабранима честитао Преосвећени Епископ Јоаникије.

Он је казао да наша Света Црква данас празнује двоструки празник, празник и славу овог светог храма Благовјести, када је Свети Архистратиг Божји аранђел Божји Гаврило донио са неба Пресветој Дјеви Богородици вијест да ће родити Спаситеља свијета. Овај празник поклопио се данас са Великом суботом, која је, по ријечима Владике Јоаникија, велики дан о коме је говорио Свети пророк Мојсије и предуказан од древних времена као спасоносни и свети дан.

„Онај Који је зачет у утроби Пресвете Дјеве Богородице силом Духа Светог на овај свети дан, Он пред очима своје мајке је примио своју смрт на крсту и погребење и можемо само да замислимо каква су осјећања прожимала срце Пресвете Дјеве Богородице, када је гледала свог сина на крсту, када је гледала његово скидање са крста и полагање у гроб. Али, она је имала вјеру у срцу своме, њу је кријепила та вјера и осјећала је, сигурно, искупитељно дејство Христових страдања, сина свога, осјећала је и гледала својим духовним очима, колико је то било могуће по слабости и ограничењима људске природе, како њен син силази у доње свјетове и ослобађа душе оних који су умрли, нашег праоца Адама ослобађа од смрти“, рекао је Његово Преосвештенство.

Владика је додао да је данашња субота велики дан, јер је Господ у овај дан обухватио и небо и земљу, и горње и доње свјетове, и живе и мртве, све их обухватио својом љубављу и својом жртвом.

Велика субота и Благовијести прослављени у Пољима код Мојковца

„Небо се потресло, и земља и преисподња, а кад је видио Јуда издајник шта је учинио, тек, тада се сјетио, пошто је извршио издају, да је учинио страшни гријех. Нажалост није имао право покајање, а да је имао он би пролио сузе као апостол Петар и било би му опроштено, јер је, на крају крајева, и Петар издао Христа, али се одмах покајао са горким сузама. У Јудино срце се био уселио ђаво и окаменио његово срце, од тога треба да се чувамо“, бесједио је Епископ Јоаникије, поручујући:

„Нека нас све обасја свјетлост Христове побједе над смрћу, Његовог Преславног Тридневног Васкрсења у којем имамо предокус Царства небеског вјечног, у којем имамо предокус и наше вјечности, наше побједе над смрћу, јер Христово васкрсење и Његова побједа над смрћу је постала и наша побједа. Христос је својом љубављу нас учинио заједничарима, судионицима и причасницима свог  Васкрсења. Нека радост побједе над смрћу и обновљења вјере, савјести, доброте, честитости и живота, обновљења неба и земље, уђе у наша срца, у породице, у домове, нека укријепи и дјецу и старце, и младиће и дјевојке, и праведне и грешне, нека нас све сабере у дом Божји“.

Освештан је и преломљен славски колач, а домаћин славља надлежни парох о. Данило Дамјановић дио крсног колача предао је Душану Дунђеровићу, који ће бити домаћин храмовне славе идуће године.

Заједничарење у име Божје, а у славу данашњег великог празника – славе древног храма у Пољима мојковачким, настављено је уз трпезу братске љубави.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva