Васкрсни понедјељак у Дапсићу

На Васкрсни понедјељак, 9. априла, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Дапсићу.

Васкрсни понедјељак у Дапсићу

Његовом Преосвештенству је саслуживало свештенство и свештеномонаштво епархије.

Епископ Јоаникије сабране вјернике поучио је ријечима литургијске проповиједи. Васкрсење Христово, казао је Владика, једнаку радост доноси и дан данас, као оног дана када се догодило.

„Васкрсења Христовог не сјећамо се само као неког догађаја који је био у прошлости, као што се сјећамо историјских догађаја. Јесте Христово Васкрсење било у одређени дан и час, али његово дејство, његова сила и слава увијек су нови и припадају сваком времену, и нашем, и будућем. Када видимо да је Васкрсење Христово, заправо, откривење Царства Небеског, будућег Царства Божјег у које нас је Господ призвао, онда овај догађај подједнако припада и прошлости, и садашњости и будућности“.

„Оно што је најважније је да Васкрсење Христово нама данас значи све, јер Христова побједа над смрћу је и наша побједа. Зато је то велики празник, велика радост, неописива, неизрецива, бесконачна. Ту радост можемо доживјети само по мјери наше вјере и по мјери тога како се припремамо за овај празник. Зато је Црква установила да се прије Васкрсења Христовог пости Велики и доста строг пост. Иако су доста озбиљни захтјеви за тјелесним уздржањем циљ је да кроз тјелесно уздржање дођемо до духовног уздржања, да научимо стално да постимо од злобе, пакости, сувишних ријечи, лоших намјера, лоших мисли, злих дјела. Тај нам пост треба, прије свега и изнад свега“, истакао је Владика.

У свему томе, по ријечима Владике будимљанско-никшићког, Господ је помоћник свакоме ко хоће да се труди за славу Божју, за добро своје отаџбине, свог народа.

„Ви сте овдје кренули једно лијепо дјело, знам и за ваше друге активности у овом селу, али сигурно је најзахтјевније ово што сте предузели прије неколико година – изградњу овог светог храма. Већ сада имате прве плодове, иако није још храм освештан, овдје се повремено сабирате са својим свештеником, већ се овдје молитве Богу приносе, а данас нас је Бог удостојио да прославимо Васкрсење Христово на други дан Васкрсења“.

„Нека буде срећна ова слава. Васкрсење Христово је слава над славама. Сви ми имамо своје славе, али Васкрсење Христово је слава свих и слава над славама. Зато треба да се сабирамо да прославимо заједнички Васкрсење Христово, јер нас је Господ све призвао да будемо судионици и причасници Његовог Тридневног Преславног Васкрсења и Његове побједе над смрћу“, бесједио је Епископ Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva