Изношење плаштанице у Ђурђевим Ступовима

На Велики петак, 6. априла 2018, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у манастиру Ђурђеви Ступови, свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке су служили вечерње богослужење са изношењем плаштанице.

Изношење плаштанице у Ђурђевим Ступовима

Уз појање стихире „Тебе одејушчагосја“ изнијета је плаштаница, коју су цјеливали свештенослужитељи и сабрани вјерни народ.

Преосвећени Епископ Јоаникије је говорио о највећој Тајни за род људски пред којом стојимо:

„Налазећи се пред плаштаницом Христовом, пред отвореним гробом Христовим, ми својим духовним очима гледамо на Христово страдање на Крсту, гледамо на Његову животворну смрт, спремамо се да видимо и само погребење Христово, које је Господ примио ради нас људи и ради нашег спасења. Гледамо Христова страдања, али треба да разумијемо и да осјетимо да су Његова страдања добровољна, да их није ничим заслужио, него да их прихвата ради нас и ради нашег спасења, с тим што смо ми та страдања заслужили, а Он их прихвата с нама, за нас и умјесто нас“, рекао је Владика.

Христова љубав, додао је он, изражена је кроз жртву. Он нас је својом смрћу ослободио од смрти, од гријеха, од кривице, обновио нас својом смрћу, а нарочито својим васкрсењем.

Изношење плаштанице у Ђурђевим Ступовима

„Зато, страдања Христова разумијемо као искупитељна, исцјељујућа, обнављајућа, она страдања која су нас вратила у памет, у заједницу са Богом и са ближњима својим, очистила нас од грехова, уклонила злобу између нас, пробудила и исцијелила нашу савјест да стекнемо љубав међу собом“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Казао је да се живот Христов упечаћује у животу хришћанских народа. Ми смо, као народ, често, били на голготи Христовој, коју смо, истакао је Епископ Јоаникије, могли издржати зато што смо Му тада били најближи, били са Њим и Он је био са нама.

„Никада, када смо били на голготи, ако смо остали вјерни Христу, није било а да нијесмо добили за то част, достојанство, похвалу међу осталим народима. Тако и у овим и свим временима. Ако смо са Христом те тешкоће ће се обратити на нашу славу, узвеличаће се наше достојанство силом Христовом, силом Христове правде, љубави, а нарочито силом Христове смрти, Његовог крста, погребења и васкрсења. Зато, ови празници доносе утјеху вјерујућим људима. Молимо се, нарочито, да донесе утјеху тужнима, прогнанима, болеснима, несрећнима, онима којима је милост и љубав Божја највише потребна“, бесједио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva