Литургија у манастиру Вазнесења Господњег у Драговољићима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Васкршњи уторак, 10. априла 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Вазнесења Господњег у Драговољићима код Никшића.

Литургија у манастиру Вазнесења Господњег у Драговољићима

Саслуживало је више свештеника и свештеномонаха уз молитвено учешће бројног вјерног народа. Владика је служио Литургију поводом празника Благовијести, славе капелице посвећене Благовијестима Пресвете Богородице, а пошто су Благовијести ове године биле на Велику суботу, с благословом Преосвећеног Епископа Јоаникија слава је прослављена данас.

„Празнујемо данас Васкрсење Христово, али празнујемо, истовремено, и празник Благовијести, славу ове свете обитељи, овог светог храма у коме смо данас служили Васкршњу свету Литургију, али и Благовештењску. Свака Божја милост која се пројављује у овом свијету, а нарочито према човјеку је благовијест. Назив благовијест односи се нарочито на догађај када је Господ са Неба послао свог Арханђела Гаврила да јави радосну вијест овом свијету, да јави Пресветој Дјеви Богородици да ће родити сина Спаситеља свијета, Онога Који ће бити зачет у Њеној дјевичанској утроби силом и дејством Духа Светог Божјег“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

То је, по ријечима Владике, велика, наднебеска, надкосмичка, Божанска благовијест овом свијету на којој почива све што се, касније, догодило.

„Али, исто тако, Васкрсење Христово јесте Благовијест и то Благовијест над Благовијестима, тако да цијело свједочење о Христовом животу, Његовом дјелу, Његовим ријечима, Његовом Крсту, смрти, васкрсењу из мртвих, вазнесењу на Небо и остало што је Господ учинио ради нас и ради нашег спасења, све то заједно назива се Благовијестованије. Све су то благе и радосне, сверадосне, спасоносне вијести“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Ако је она прва вијест, која је јављена Пресветој Дјеви Богородици, била темељ свега што је Господ Исус Христос учинио, онда је, нагласио је Преосвећени Епископ, Васкрсење Христово врхунац, кров, завршетак и суштина свега.  

„Господ Исус Христос примио је кривице за цио род људски на самог себе да нас ослободи кривице, примио последице гријеха свих људи, свих покољења на себе и себе принио као савршену жртву за опроштај грјехова. Излио своју живоносну крв за обновљење наше природе, за искупљење да нас ослободи од страха, јер је својом смрћу на Крсту смрт уништио, јер је Његова смрт била живоносна смрт, а Његово Васкрсење је било коначна и савршена Његова побједа над смрћу, таква побједа у којој и ми, Његовом милошћу и Његовом благодаћу, имамо учешће, причешће и заједништво“, казао је Владика Јоаникије.

Освештан је и преломљен славски колач и жито, а славље је настављено у Црквено-народном дому у Драговољићима, гдје је, по завршеној Литургији, уприличена трпеза братске љубави.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva